Απολογισμός της Ημερίδας για τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 59/2013/Ευρατόμ.

/, ΣΕΑΕ/Απολογισμός της Ημερίδας για τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 59/2013/Ευρατόμ.

Απολογισμός της Ημερίδας για τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 59/2013/Ευρατόμ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός της Ημερίδας για την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 59/2013/Ευρατόμ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 διενεργήθηκε από την ΕΕΑΕ η ημερίδα με θέμα: “Εξελίξεις στο ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο ακτινοπροστασίας: η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 59/2013/Ευρατόμ”.

Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Χουσιάδας, ο εκπρόσωπος της Ε.Κ. DG Energy, κ. S. Mundigl, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής ΕΕΑΕ κ. T. Ryan και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αδειών & Ελέγχων της ΕΕΑΕ κα. Β. Καμενοπούλου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι υπάλληλοι της ΕΕΑΕ, εκπρόσωποι των ΠΕ Ακτινοφυσικών, εκπρόσωποι των ΤΕ Τεχνολόγων-Ακτινολόγων, δύο εκπρόσωποι του Σώματος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας, ελάχιστοι Πανεπιστημιακοί και ελάχιστοι Ιατροί.

Απουσίαζε το Υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες, οι ενώσεις – εταιρείες των Ακτινοδιαγνωστών, των Πυρηνικών Ιατρών, των Ογκολόγων Ακτινοθεραπευτών, των Ιατρών Εργασίας και γενικά όλων των ιατρών. Επίσης, απουσίαζε το Υπουργείο Εργασίας, οι Περιφέρειες και γενικότερα απουσίαζαν όσοι θα έπρεπε να είναι εκεί να ενημερωθούν για την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία στην Ελλάδα, διότι τους αφορά άμεσα η εφαρμογή της στη χώρα.

Παρά τις ολοκληρωμένες και άρτιες παρουσιάσεις των ομιλητών για τις καινοτομίες της νέας Οδηγίας (π.χ. όσον αφορά στο Ραδόνιο που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον), οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΕ αρνήθηκαν το γεγονός ότι οι ισχύοντες Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας από το 2001 δεν εφαρμόσθηκαν ολοκληρωμένα ποτέ στην Ελλάδα, με τις όποιες συνέπειες και ευθύνες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΕ, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των ΤΕ Τεχνολόγων-Ακτινολόγων για την μη τήρηση των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας επί δεκαετίες και παρά την ομολογία των εκπροσώπων του ΣΕΥΥΠ ότι στα Ελληνικά Νοσοκομεία δεν εφαρμόζονται τα διαγνωστικά κυρίως πρωτόκολλα επίσης επί δεκαετίες, αλλά ούτε και τα πρωτόκολλα ακτινοπροστασίας συμπληρώνουμε εμείς, αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και προσπάθησαν σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της ΕΦΙΕ να κλείσουν το θέμα ως μη σχετικό με την ημερίδα και ως ευθύνη των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΕ διακριτικά απέφυγαν να απαντήσουν πώς θα εφαρμόσουν τους νέους Κανονισμούς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, την στιγμή που το 20% των Δημόσιων Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων δεν διαθέτουν εδώ και χρόνια άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικό καταλληλότητας, το απαιτούμενο προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό και κυρίως όταν το 40% των Δημοσίων Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων διαθέτουν παράνομα άδεια λειτουργίας ή/και πιστοποιητικό καταλληλότητας έχοντας προσλάβει εκ περιτροπής Υπεύθυνους Ακτινοπροστασίας εμπορικές εταιρείες αγνώστων και διαφόρων εμπορικών δραστηριοτήτων, με κριτήριο εάν οι εταιρείες διαθέτουν τον εκάστοτε φωτογραφιζόμενο επιστημονικό εξοπλισμό, εάν διαθέτουν ISO 9001 και εάν είναι μέλη του οικείου εμπορικού επιμελητηρίου.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συνεχίζει να κωφεύει στην συστηματική παραβίαση τόσο των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας, όσο και των πρωτοκόλλων Ακτινοπροστασίας, από το Υπουργείο Υγείας, τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες και τα εκάστοτε Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά και από συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα ΠΕ Ακτινοφυσικούς, τα οποία επί δεκαετίες τουλάχιστον ανέχεται.

Η νέα Οδηγία της Ευρατόμ απαιτεί ρητά τη συμμετοχή των Υπεύθυνων Φυσικών Ιατρικής στις διαγνωστικές εξετάσεις (αξονικές τομογραφίες και επεμβατικές) και στην Ελλάδα το 60% και πλέον των Δημόσιων Διαγνωστικών Εργαστηρίων δεν διαθέτει ούτε έναν ΠΕ Ακτινοφυσικό πλήρους απασχόλησης ή έστω και μερικής, όπως απαιτούσε η Οδηγία του 1996. Δεν τολμούμε να φανταστούμε τί ακριβώς συμβαίνει στα Ιδιωτικά Εργαστήρια από πλευράς παράλληλης απασχόλησης, διότι η ΕΕΑΕ αρνήθηκε να μας γνωστοποιήσει τα στοιχεία σε δύο αιτήσεις μας.

Αναμενόμενα, ερωτάται η  ΕΕΑΕ:

  1. Πώς θα εφαρμοστεί η νέα Οδηγία; Επιλεκτικά και διαστρεβλωμένα όπως η προηγούμενη;
  2. Ποιός ευθύνεται που η Οδηγία του 1996 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 2001 και σήμερα εν έτη 2014, δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στην συντριπτική πλειοψηφία των Εργαστήριων Ακτινοβολιών της Ελλάδας;
  3. Γιατί δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ από πλευράς ΕΕΑΕ οι διατάξεις του ΝΔ 181/1974 σε όσες περιπτώσεις δεν υπήρχε συμμόρφωση;
  4. Θα απολογηθεί κανείς από την ΕΕΑΕ για την μη πιστή εφαρμογή των Κ.Α. του 2001 στα Δημόσια Νοσοκομεία, που μεταξύ άλλων είχαν ως συνέπεια την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε αξονικές τομογραφίες και άλλες διαγνωστικές ακτινολογικές εξετάσεις επί δεκαετία, με ότι αυτό συνεπάγεται δοσιμετρικά;
  5. Θα απαντήσει ποτέ η ΕΕΑΕ βάσει ποιού νόμου ανέχεται την παράλληλη και ταυτόχρονη πλήρη απασχόληση ΠΕ Ακτινοφυσικών σε 10 Ακτινοδιαγνωστικά Εργαστήρια και πλέον;
2014-10-15T22:31:48+00:00 October 15th, 2014|Ημερίδες & Συνέδρια, ΣΕΑΕ|0 Comments

Leave A Comment